26. juli 2015

Rundrejse i England og Wales 2015 - Del 1 af 3

Sommerferien 2015 er blevet brugt på 2½ uges rundrejse i England og Wales. En meget oplevelsesrig og spændende tur. Der bød på storbyer, kultur, natur, historie, socialt samvær og shopping.

Whitby Abbey

Planlægning og turen ud

Det meste af vinteren er blevet brugt på, at planlægge og booke turen til England. Vores erfaringer er, at god planlægning giver en bedre ferie. Denne gang var det dog ved at gå helt galt med alle bookingerne. Da vi på turen ud fik besked fra vores engelske venner om, at der netop var iværksat strejke og blokader i den franske havneby Calais. Vi havde booket færge fra Dunkirk, hvor der stadig blev sejlet fra, men da både Eurotunnel og alle færgerne i Calais var berørte af strejken, havde alle rejsende tydeligvis besluttet, at tage til Dunkirk og komme med der. Med store forsinkelser lykkedes det dog at nå frem til vores første stop i England. Første stop var et hotel lige udenfor London, og vi var meget taknemmelige over, at vi ikke skulle til at stille teltet op ved midnat engelsk tid. Jens havde feber og Viktoria havde skoldet sig på en kop væltet te på færgen.

Turen ud bød på hedebølge og store forsinkelser i Dunkirk

London

Vi havde hjemmefra købt Travelcard til et besøg i London. Sidst vi var i London havde vi besøgt mange af de største seværdigheder i byen. Så dagen blev brugt på et besøg på National Galleri, hvor der er gratis entre. Dette gælder for en lang række museer i London. Et smut forbi Big Ben, Horse Guard Parade, Downing Street 10, køretur i dobbeltdækker bus, shopping i Covent Garden og aftensmad i China Town i bydelen Soho.

Big Ben, National Gallery og Horse Guard Parade i London

National Galleri er en samling af forskellige malerier, samlingen er stor og man kan sagtens bruge mange timer på museet. Da vi vi kigger forbi Downing Street 10, går det op for os, at der slet ikke er adgang til området, for offentligheden, så vi må nøjes med at kigge ind gennem det stærkt bevogtede hegn.


Covent Garden er et område i London præget af markeder, cafeer, gadeunderholding, mindre specialbutikker og gågader. Et godt sted af købe souvinirs, mærkevarer og bare slentre rundt. Frokost blev til sandwich købt i et lille supermarked, indtaget på en fortovskant, med underholdning fra en vældig morsom herre.

Der er gode muligheder for shopping i Covent Garden.

York

Efter to nætter på hotellet i London fortsætter vi turen til York, hvor vores teltferie starter. Først må vi dog lægge turen forbi en læge og et sygehus, da Viktoria's brændsår har udviklet sig til nogle grimme vabler under forbindingen. Dermed får vi testet det engelske sundhedsvæsen, som vi kan meddele fungerer uden problemer, når du har dit blå EU sygesikringbevis med på turen. Efter god behandling og med stor hjælp fra vores britiske venner, som vi skal campere sammen med i York, er Viktoria igen klar til at fortsætte ferien.

I York mødes vi med engelske venner.
Vi køber et familie kort - et 'Overseas Visitors Pass' til English Heritage, der gælder i 16 dage. Med kortet har vi adgang til mange seværdigheder i England. Vi bruger det udleverede landkort og håndbogen om serværdighederne, som inspiration til vores udflugter på resten af turen.

English Heritage medlemskort er en god idé.
Mens vi bor på campingpladsen Nurseries Caravan Park tæt på byen York, bruger vi tiden på hyggelig samvær med to hold af vores britiske venner, Mark og Janette Songhurst og Karen Murphy, som vi har mødt via FaceBook. Men vi får også besøgt den smukke by York, York Minster, Clifford Tower og det store Outlet shoppingcenter. Adgangen til Clifford Tower er med i vores English heritage kort, så vi betaler ikke for entreen.

Fra Clifford Tower er der udsigt over York by.

Det er utroligt spændende at gå rundt i York midtby og se på alle de gamle skæve huse. Der er også mulighed for, mod betaling, at besøge York Minster, Jorvik vikingemuseum eller tage en guidet tur i chokoladens historie.


York Minster ligger midt i byen.

Yorkshire Moors, Goathland, Whitby og Scarborough

Vi bruger en dag på at køre en tur gennem området nord for York. Nationalparken Yorkshire Moors, togstationen Goathland, havnebyen Whitby og Scarborough er målene for dagens udflugt.

Havnebyen Whitby er urtolig smuk.

Første stop på dagens udflugtv er togstationen Goathland, der har været med i Harry Potter filmene. For at komme til stationen går turen gennem en del af nationalparken Yorkshire Moors. Et område der er præget af hedelandskab, får og stendiger. Det er utroligt smukt, og man må sige, at fårene kommer rigtig tæt på. Man kører over en slags ribber i vejen, på vejen ind i området, og så går fårene løs rundt.

Yorkshire Moors ligger nord for byen York

Goathland station ligger inde i nationalparken, med fritgående får og smukke gamle huse er stedet et tilløbsstykke for turister. Der kører dagligt flere damplokomotiver fra stationen. Stationen og byen er bl.a. kendt fra filmene Harry Potter og flere engelske TV serier.

Goathland station
Havnebyen Whitby ligger billedsmukt nordøst for York. Hævet over byen ligger ruinen af Whitby Abbey, og vi har igen gratis adgang til stedet med vores English Heritage kort. Ved indgangen udleveres en Audio guide, hvor man ved at indtaste forskellige numre på turen rundt, kan få fortalt stedet historie.

Whitby Abbey

Efter besøget på Whitby Abbey mødes vi med endnu en af vores engelske venner fra FaceBook - Bev Cappleman. Bev er født og opvokset i Whitby, hun viser os rundt i byen, fortæller os om stedet. Et af vores stop er ved den prisbelønnede Quayside, hvor vi smager vores første Fish & Chips. Et andet stop er den ene af de to moler i Whitby. Forskellen på lav- og højvande er så stor i havnebyen at flere både står direkte på havnebunden.

Bev Cappleman viser os rundt i Whitby.

Den ene af de to smukke moler er tilgængelig for offentligheden.
Dagens udflugt slutter i Scarborough en kystby, der er præget af mange feriegæster. Vi besøger ruinen efter Scarborough Castle, som også er en del af English Heritage. Vi benytter igen tilbuddet om en gratis Audio guide, og historien om slottet er både spændende og morsom. Specielt morsomt finder vi detaljerne om, hvordan hoffet havde alle møbler og inventar, ja selv vinduerne med, når man i perioder flyttede ind på slottet, samt tog det hele med igen til det næste sted.

Scarborough Castle
Bagefter kører vi ned til strandpromenaden, hvor spillerhaller, slikbutikker og madboder trænges om pladsen i et væld af kulørte skilte og farver. Oplevelsen er meget anderledes, og vi imponeres over briternes glæde ved glitterstads, farver og spillemaskiner, når de tager på ferie.




Yorkshire Dales, Malham Cove, Settle og Ribblehead

Vi pakker sammen på campingpladsen i York og sætter retningen mod Liverpool. Men inden vi når frem til dagens destination, vælger vi en række via-punkter, som er målet for dagens udflugter. Vi kører ind i den anden store national park Yorkshire Dales, hvor vi besøger Malham Cove der også har været med i en Harry Potter film, byen Settle, viadukten Ribblehead og så et visit hos venner der bor på en Narrowboat i Lancaster. Naturen i denne national park er præget af bakker/bjerge, sten-diger og masser af får. Ind imellem imponeres vi af de utrolige bygningværker disse sten-diger udgør, hvor de nærmest er bygget op ad lodrette skråninger.

Lanskabet er præget af får og stendiger i Yorkshire Dales.

Dagens første stop er Malham Cove. Stedet er en kalkstenskløft, hvor der i bunden springer en naturlig kilde under kalkstensformationen. Efter stejl opstigning på ujævne stentrapper, er belønningen et fantastisk smukt syn. Et såkaldt kalkstens fortov, hvor toppe af kalkstene er synlige med til tider dybe mellemrum. Stedet er blevet brugt til scener i den seneste Harry Potter film.

Limestone Pavement på toppen af Malham Cove


Kilden springer ud under kalkstensformationen.
Andet stop er i den lille by stationsby Settle, Byen har en ældre velbevaret togstation, hvor et ægtepar har omdannet det gamle vandtårn til en bolig. På toppen hvor vandet oprindelig blev opbevaret, er der nu placeret en udsigtstue.

The Water tower i Settle

Tredje stop er ved den helt utroligt smukke viadukt ved Ribblehead. Viadukten er en del af Settle - Carlisle jernbanen og består af 24 stenbuer. Vi er heldige at et tog passerer netop som vi besøger stedet. Viadukten er endnu et af de landemærker, som er blevet brugt i Harry Potter filmene, hvor toget kører over på vejen til Hogwarts.


Viadukten ved Ribblehead.
Dagens sidste stop er ved endnu et hold britiske venner, som vi har mødt på FaceBook. Barbara og Terry Wilson har valgt at bo fast på deres narrowboat Hakuna Matata. Parret har netop tilbragt foråret med at sejle gennem England fra Midtengland til Lancaster, hvor de har fået deres nye kajplads i en lille marina. Barbara viser os rundt på båden, og vi får en kop hyggelig eftermiddagste på deres lille terrasse på båden. Det er fascinerende at møde nye venner, der har valgt en anderledes livsstil. Livet på båden minder ret meget om camping. Det er også skønt at møde mennesker, som man har kendt igennem flere år på FaceBook. Specielt når det viser sig, at de er lige præcis så skønne i virkeligheden, som de er på FaceBook.

Barbara og Terry ved deres smukke hjem

Vi slutter dagen med at checke ind på endnu et hotel lige uden for Liverpool, hvor vi skal tilbringe to nætter. Inden turen forsætter til Wales, hvor vi skal mødes med flere venner og besøge endnu en national park - Snowdonia. Men først skal vi besøge Liverpool. Du kan læse mere om disse oplevelser i næste del - nemlig del 2 af 3 om vores tur rundt i England og Wales.

Campingpladsen i York

Vi boede på Nurseries Caravan Park. Nurseries betyder planteskole og campingpladsen ligger som en forlængelse af en sådan planteskole. Pladsen er en forholdsvis ny og lille plads, som er opdelt i en fastlægger- og en turist del. Faciliteterne er velplejede, enkle og rene. Der er jævne enheder og en lille legeplads. Der er gratis WiFi omkring informationen.


Vores telt på turen

Vi rejser igen med vores Eureka! The Grand BTC RS. Et telt som vi er superglade for. Den har den rette pakkestørrelse for os, god indretning og er let at sætte op. Materialet er polycotton, der giver et godt indeklima i teltet. Ud over teltet har vi et DD Hammock Tarp, som vi sætter foran på teltet, for at skabe ekstra ly for sol og regn. Desværre kom der et skybrud, mens vi var på udflugt, og tarp'en kunne ikke klare de store vandmængder. Tarp'en væltede lige ned på vores alubord, og fik derved en flænge. Skaden blev udbedreret på stedet med en rulle uundværligt gaffatape.

Eureka! The Grand BTC

Læs del 2 af 3 her: 

http://teltudstyr.blogspot.dk/2015/07/rundrejse-i-england-og-wales-2015-del-2.html

Læs del 3 af 3 her:

http://teltudstyr.blogspot.dk/2015/08/rundrejse-i-england-og-wales-2015-del-3.html

Links:

http://www.thetrainline.com/
http://www.nationalgallery.org.uk/
http://www.english-heritage.org.uk/
http://nurseriescaravanpark.com/
http://www.malhamdale.com/cove.htm
http://www.eurekaeurope.com/p/the-grand-btc-rs/tents_family-breathable-technical-cotton-rs?pp=136

Ingen kommentarer:

Send en kommentar